Diorit váza és Hafré a sólyommal
2024. szeptember 17. írta: Kolozsvári_

Diorit váza és Hafré a sólyommal

 Diorit váza (közel gyémánt keménység) - Hogyan készítették az Egyiptomiak ... ? Hogyan és mivel munkálták meg a dioritot ...? 


1.) A szakkarai diorit vázák titka

diorit_vaza_egyiptom_farao.jpgAz egyiptológusok a szakkarai masztabák feltárásakor finoman megmunkált vázákat találtak. Ezek a vázák dioritból készültek, ami a világ legkeményebb kőve. A diorit megmunkálása elég nehéz. Még manapság is gondot okoz a kemény kőfajta feldolgozása. A korsók teste öblös a nyakuk pedig elég keskeny és szinte olyan vékonyak, mint a papir. A hivatalos álláspontot képviselő kutatók alaposan meg vannak lőve ezen a téren. Fogalmuk sincs arról, hogyan állíthatták elő az ősi egyiptomiak ezeket a hajmeresztően finom tárgyakat modern eszközök nélkül. Az edzett acéllal meg sem lehet karcolni a dioritot!
Ráadásul a korsók öblös belsejét is ki kellett vájni, ami valljuk be réz vésővel lehetetlen. Marad a kényelmetlen kérdés: kik tudtak ilyen vázákat készíteniés ami fontos hogyan? A diorittal az a probléma, hogy jelen korunk nehézipari hátterével is körülményes a megmunkálása. Az ókorban pedig a kutatók szerint nem volt más csak réz véső. Itt a pók a saját hálójába gabalyodik bele, mert a hivatalos álláspont képviselői a vörösrézre esküdnek. Szerintük a vörös rézből készült véső volt a legkeményevbb akkoriban. A masztabákról csak annyit, hogy körülbelül 4000-5000 évesek és Egyiptom legősibb építményei közé tartoznak. A vázák a korai időkből származhatnak, ami csak bonyolítja a helyzetet, mert a hivatalos tudósok szerint akkoriban a vadászó, gyüjtögető életmódot folytattak az egyiptomiak.
forrás https://kilenc.blog.hu/2010/07/23/a_szakkarai_diorit_vazak_titka_1



2.) DIORIT - Wikipedia
A diorit az egyik legkeményebb kőzet, ezért nagyon nehéz faragni és dolgozni vele. Azonban a keménysége azt is lehetővé teszi, hogy jól alkalmazható munkaeszközként, fényes csiszolást és jó minőségű munkadarabot biztosít a megmunkálás végén. Annyira kemény, hogy ősi civilizációk (mint például az ókori Egyiptom) diorit és dolerit eszközöket használtak a bazalt megmunkálásához. A dioritból készített tárgyak és eszközök kialakítása az egyik legfáradságosabb munka lehetett.

DIORIT: https://hu.wikipedia.org/wiki/Diorit

3.) Diorit váza képe https://hu.wikipedia.org/wiki/Diorit#/media/F%C3%A1jl:Diorite_Vase_Neqada_II_Predynastic_Ancient_Egypt_Field_Museum.jpg


4.) Hafré a sólyommal, A szobor anyaga diorit–gneisz
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hafr%C3%A9_a_s%C3%B3lyommal
A szobor anyaga diorit–gneisz, Núbiából származó, jellemzően zöldesszürke színű, rendkívül kemény, sávos-eres mintázatú kő. Művészi kidolgozása kiemelkedő technikai ismeretekre utal: az életnagyságú szobor csiszolt felülete önmagában is szakmai bravúr, részletessége pedig az alapanyag ismeretében minden elismerést megérdemel. A szobor arányai is életszerűek, így az ókori egyiptomi szobrászat egyik legtökéletesebb alkotása. Részleteinek finomsága számos találgatást és többé vagy kevésbé fantasztikus elméletet megihletett, amelyek közös kiindulási pontja az, hogy nehezen hihető el a kemény kőzet ilyen aprólékos megmunkálása a korabeli eszközökkel.
Kép 1 https://hu.wikipedia.org/wiki/Hafr%C3%A9_a_s%C3%B3lyommal#/media/F%C3%A1jl:Khafre_Enthroned,_side_view.JPG
Kép 2. https://hu.wikipedia.org/wiki/Hafr%C3%A9_a_s%C3%B3lyommal#/media/F%C3%A1jl:Khafre_statue.jpg

5.) Mohs-féle keménységi skála
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohs-f%C3%A9le_kem%C3%A9nys%C3%A9gi_sk%C3%A1la

6.) Geológiai alapismeretek
https://se.sze.hu/images/lgb_se005_1/0111_LGB-005-1_foldtan.pdf

***

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr1118493518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása