ÁRPÁD - MAGYAR NEMZET - TUDÁS NÉPE - Ártéri vízgazdálkodás
2024. szeptember 18. írta: Kolozsvári_

ÁRPÁD - MAGYAR NEMZET - TUDÁS NÉPE - Ártéri vízgazdálkodás

... "ÁRPÁD ezer éves tudása most is jól jönne !" - mondja Takács Károly, aki kutatásaival feltárta:

arpadkori-csatorna-es-egy-mai.gif"Az áradó folyókkal öntözték az országot az Árpád-korban. A jól szervezett vízgazdálkodással az ország a talajjavító hatású folyami hordalékot is hasznosítani tudta, erre utalnak a valaha létezett sűrű csatornahálózat nyomai. Az ezeréves tudás most jól jöhetne ...."



ÁRPÁDKORI CSATORNA ÉS VÍZ RENDSZER
"Az ezeréves tudás most jól jöhet" (avagy Árpádkori vízrendszer ami jól működött)

arpad_kori_vizrendszer_1.jpg..."A növényzet és a talaj még őrzi a hétszáz évvel ezelőtt pusztulásnak indult csatornahálózat nyomait a Rábaközben, amelyet két évtizede kutat Takács Károly régész-történész, a Hansági Múzeum munkatársa.
Az áradó folyókkal öntözték az országot az Árpád-korban.
A jól szervezett vízgazdálkodással az ország a talajjavító hatású folyami hordalékot is hasznosítani tudta, erre utalnak a Rábaközben valaha létezett sűrű csatornahálózat nyomai. Az ezeréves tudás most jól jöhet.
     "Tavasszal (ősszel) is hatalmas víztömegek folytak át az országon, és óriási költséggel szivattyúztuk át a belvizet a töltések közötti folyókba, hogy minél gyorsabban folyjanak le a Dunán.
Majd újra jön a nyári aszály, amikor az alacsony vízállású folyókból elkezdjük azt a kevés kis vizet - ugyancsak tetemes ráfordítással - visszaszivattyúzni, hogy öntözhessük kiszáradt földjeinket. Az Árpád-kori vízgazdálkodás tanulmányozása kulcsot ad a kezünkbe ahhoz, hogy ebből az ördögi körből végre kiléphessünk."

arpad_kori_vizgazd.jpg

FORRÁS: 3 db cikk és 2 db video

1.) Királyaink még tudták, mit kell csinálni az árvízzel
 Takács Károly régész, történész, Hansági Múzeum muzeológusa. Árpádkori vízrendszerről: "Teljesen abszurd és irracionális az, amit ma a felszíni vízkészleteinkkel művelünk - mondja Takács Károly. 
Cikk forrása: https://www.origo.hu/kornyezet/20130528-ontozes-mezogazdasag-arpad-kori-csatornarendszer-halasto-legelo-ret-kozepkor.html

2.) Aktuális: ÁRPÁD korabeli vízrendszer - Ilyen is létezett ám ! 3 csatornás vízgazdálkodás, árasztásos öntözéses földművelés és belvíz hasznosítás.
https://www.youtube.com/watch?v=xygOM5Y8wlw (1óra video)

3.) Helyes vízgazdálkodás - Ártéri Tájgazdálkodás - Árpádkori Vízrendszer, 5 oldal pdf:
Forrás: A helyes vízgazdálkodás a vizes helygazdálkodás: Balogh Péter
https://www.esokert.hu/wp-content/uploads/2021/10/BaloghPeter_helyesvizgazdalkodas.pdf

4.) Az Árpád-kor vízügyi rendszere (Takács Károly írása)
https://naput.hu/index.php/g-mainmenu-30/1768-az-arpad-kor-vizugyi-rendszere

5.) VÍZGAZDÁLKODÁS - természetes módon (Vértesi Naturpark)
30 perces riport film, Igényes képi anyaggal, több minta gazdaság bemutatásával. https://www.youtube.com/watch?v=Sh5IpyKBcns&list=PL_WolEtQDRJJOaY87oIKwcj_fyTjWU81u&index=6

****

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr8418494286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása