Atilla - Aladár Kardja - Bécsi Kard - Nagy Király Károly
2024. június 13. írta: Kolozsvári_

Atilla - Aladár Kardja - Bécsi Kard - Nagy Király Károly

A mesés „sárkányölő” kardok sorába tartozik, akárcsak a prágai normann díszítésű Szent István-kard. Ugyanez a stílus a tarsolylemezek motívumait is gazdagította.

Jelenleg a Bécsi Múzeum-ban őrzik, Nagy Károly kardja címkével van kiállítva. Motívumai alapján egyértelműen MAGYAR mester munkája.

KI VOLT NAGY KÁROLY?  https://maghreb.blog.hu/2011/05/03/nagy_karoly_1

Atilla kardja Bécsben vagy Nagy Károly Király (azaz Aladár, Atilla idősebbik fiának) a kardja ?

https://demokrata.hu/kultura/a-becsi-atilla-szablya-78608/

... "Hogy hogyan került az ereklye Bécsbe, máig sem tisztázott pontosan. Lambert frank szerzetes szerint (1071) Merseburgi Lipót lováról véletlenül lebukva ebbe a kardba esett, más nézet szerint a kardot, amely tulajdonképpen szablya, „Atilla kardjaként” Salamon király édesanyja, I. András (1046- 1060) özvegye, Anasztázia kijevi hercegnő ajándékozta Nordheimi Ottó bajor hercegnek hálából, hogy fiát I. Béla uralkodása után megkoronázták. Mivel az Árpád-ház Atilla ivadékának tartotta magát, így e szablyát is Atilla szablyájának tartották. A szablya legendás híre miatt már 1220-tól a német császári jelvények között szerepelt és később koronázáskor is használták mondván, hogy akinek kezében van „Mars kardja”, az uralja környezetét. A szablyát 1794-ig a német koronázási jelvényekkel együtt Aachenben őrizték, majd 1801-ben Bécsbe került azzal az indokkal, hogy a szablya mégiscsak magyar munka, de később az osztrákokat, majd a Monarchiát kiszolgáló magyar vezetők közül egynek sem jutott eszébe, hogy visszakérje nemzeti kincsünket. Bécsben a szablyát Nagy Károly személyéhez kötik.

A szablya a levédiai magyarság nyugati irányzatú körébe tartozik, feltehetően a IX. század végén a kijevi állam (KEVE VÁRA, Magyar Központ volt) keleti területén készült. A magyar honvisszafoglalás kori temetőkben eddig közel 150 ehhez hasonló szablya került elő; majdnem mindegyik a honvisszafoglalás kori magyar ötvösművészet egy-egy remeke. A szablya aranyveretei és a penge vércsatornáján végigfutó díszítések jellegzetes módon képviselik a honvisszafoglaló magyarság művészetét.

A Bécsben kiállított fegyver sohasem volt földben, mindig kincstárban őrizték. Feltételezhető, hogy a szablya az Árpád-házi fejedelmek hatalmi jelvénye volt (László Gyula), de az is lehetséges, hogy Lehel vezér vagy Árpád nagyvezér tulajdonát képezte.

A Kárpát-medence visszafoglalására készülő magyarság fémművessége ősi technológiai alapokra épült, hiszen damaszkolással készült, ami magyar technológia. Nemcsak az alapvető tárgyformák, hanem a minta is a megelőző korokból öröklődött eleink igényeit szolgáló műhelyből. „Az összetevő elemek hagyományokat fejeznek ki, a hagyományok mögött pedig történelem húzódik… A magyarság fegyverei (a bécsi szablya) a magyar nép fegyvertörténetének egy jellegzetes fokát képviselik, és elválaszthatatlanok a honvisszafoglaló magyarságtól…

Írta Hankó Ildikó

cikk forrása: https://demokrata.hu/kultura/a-becsi-atilla-szablya-78608/

 TOVÁBBI FORRÁSOK:

 

KI VOLT NAGY KÁROLY?  https://maghreb.blog.hu/2011/05/03/nagy_karoly_1

Atilla kardja Bécsben vagy Nagy Károly Király (azaz Aladár, Atilla idősebbik fiának) a kardja ?

https://demokrata.hu/kultura/a-becsi-atilla-szablya-78608/

Tóth Gyula: Szkítiától Maghrebig: blog bejegyzései e témában:

Nagy Károly: https://maghreb.blog.hu/2011/05/03/nagy_karoly_1

Merovingok: https://maghreb.blog.hu/2012/04/20/hosszu_haju_merovingok

Klodvig és a Keresztvíz: https://maghreb.blog.hu/2012/09/12/klodvig_es_a_keresztviz

Arthúr Király: https://maghreb.blog.hu/2012/10/16/arthur_kiraly

Nagy Konstantin: https://maghreb.blog.hu/2012/07/24/nagy_konstantin

Atilla Király Koronája = Nagy Károly koronázása + Arthur FESTMÉNY ! = Szent Magyar Királyi Korona, Beavató Korona
https://arpad.magyarmuzeum.org/atilla-koronaja/

FESTMÉNY KORONA: Nagy Károly koronázás festmény - bajor parlamentben
és Arthur korona festmény.
dr. Balogh Sándor: A Szent Korona az európai művészetben
http://www.magtudin.org/Balogh_Sandor_A_Szent_Korona.htm

 

kard.jpg

attila-kardja.jpg

 

kard_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3818427601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása