MAGYAR NYELV - Gyökrendszer
2022. szeptember 14. írta: Mandala75

MAGYAR NYELV - Gyökrendszer

 

MAGYAR NYELV

GYÖKRENDSZER ÉS ÉSZJÁRÁS

Könnyű új magyar szót alkotni, mert szavainknak egyszerű a szerkezete. Míg az indoeurópai nyelvek fogalmi nyelvek, amelyekben a fogalom és a szó alakja között nincs szorosabb megfeleltetés, a magyar nyelvben a szó alakja és jelentése között egyértelmű a kapcsolat.

Ez a kapcsolat a szóképzés rendszerén alapul. A magyar szókincs sokmillió szava kb. kétezer gyökre épül. A gyök a szótaghoz hasonló, csak egy magánhangzót tartalmazó elem, de a szótag csak bizonyos feltételek esetén lesz azonos valamely gyökkel. Míg a szótag zenei, verstani egység, addig a gyök eredetileg önálló szó, sok még jelenleg is az és többségüknél ma is felismerhető az eredeti jelentés.
Bolyai Jánosban a gyökrendszer hatására ébredt az a meggyőződésévé váló gondolat, hogy a nyelvben matematikai törvényszerűségek rejtőznek.

GYÖKRENDSZER ÉS ALKOTÓKÉPESSÉG

A gyökrendszerű anyanyelvűnek komoly esélye van arra, hogy összefüggéseket fedezzen fel, eredeti ötlete legyen, felismerjen, feltaláljon valamit.

EGYÉNKÖZPONTÚ MAGYARSÁG

A gyökalapú nyelvünknek köszönhetjük, hogy magyar anyanyelvűként könnyen, pontosan és tömören fejezhetjük ki magunkat és hasonlóan könnyű megérteni, mit mondanak nekünk. Emiatt magyarul nehéz mellébeszélni, ködösíteni, hazudni, a másikat megtéveszteni, a másikra figyelő számára nyilvánvalóak ezeknek jelei. Az elmúlt hatvan év közéleti viszonyai a magyar nyelvet is rontották, de joggal bízhatunk nyelvünk öntisztuló képességében.

GYÖKRENDSZER ÉS BESZÉDFELDOLGOZÁS

Legfontosabb emberi tanulás módszer az utánzás, a minták átvétele. Ez nem tudatos tevékenység, a csecsemő, a gyermek, de még az idős ember is anélkül, hogy észrevenné, önkéntelenül veszi a mintát másokról. Gondolkodásunk alapeleme a mintázatok elemezése, azonosítása és összevetése. Mivel az agykéreg beszédközpontja a szóalakok mintázatának összehasonlító elemzésével azonosítja, hívja elő a megfelelő fogalmakat és képeket, a szóbokrokhoz tartozó szavakat az elme könnyen és gyorsan értelmezi. Emiatt nyelvünk jól illeszkedik agykérgünk beszédfeldolgozó rendszeréhez. Akár célszerszámhoz is hasonlíthatjuk, segítségével könnyen, egyértelműen és tisztán meg tudjuk érteni egymást.

Forrás:

http://molnosangela-nyelvunkert.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=99%3Agyokrendszer-es-eszjaras&lang=hu

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4817931091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása