HARGITA SZKÍTA ŐS-KIRÁLY (ie 1500) Legendája
2024. szeptember 11. írta: Kolozsvári_

HARGITA SZKÍTA ŐS-KIRÁLY (ie 1500) Legendája

HARGITA SZKÍTA ŐS-KIRÁLY (ie 1500) Legendája

Székelyek Szent Hegye & Hargita Szkíta Király

aranykincsek_hullottak_hargita_hargitara_grandpierre.jpgHARGITA SZKÍTA ŐS-KIRÁLY (ie 1500) Legendája, lejegyezte Hérodotos ókori történet író
(mivel a görögök a H betűt nem tudják kiejteni így Hargita királyból lett T-HARGITA-osz)

Hérodotos maguktól a Szkítáktól hallotta amit lejegyzett, két változatban
és egy Székely-Magyar mondai változat (ezt nem hérodotosz jegyezte le)

 

1.) ELSŐ VÁLTOZAT
"Egy szép napon aranytárgyak – az istenek adománya - hullottak az égből: eke, iga (járom), fokos (harci csákány) és serleg vagy kupa (kehely, csupor, csésze). A legnagyobbik fiú (Lipoxais) szaladt elsőnek oda, hogy felemelje, magához vegye őket. De mikor az égből hullott színarany tárgyakhoz közelített, tűz lobbant fel belőlük, jelezve azt, hogy az istenek nem neki szánták. Majd a második fivér (Arpoxais) akarta az istenek ajándékát megszerezni, de ő is ugyanúgy járt, mint a bátyja. Ezután a legkisebbik Thargitaosz fiú ment az égi eredetű tárgyakat fölvenni, s láss csodát, az aranytárgyak nem izztak fel többé, és Koloxais magához tudta őket venni, jelezve népének, hogy az istenek őt fogadják el királynak.

Ez a történet azt jelezte t-HARGITA-osz népének, hogy ő, a legkisebb királyfi, (Kolos) Koloxais az, aki az istenek akaratából örökli az apai „házat”, birtokot az őshazában, meg a királyi trónt, és maradhatott az Anyaországban. (Anyaország = Erdély, Koloxais, meg eléggé a KOLOS-vár név azonosságra utal).

A másik két fiú népével tovaköltözött és ott külön-külön alapított magának és követőinek (népének) országot. " (forrás cikk
https://sandortimarukast.blogspot.com/2018/09/az-etruszk-rejtely.html

2.) MÁSODIK VÁLTOZAT

A második szkíta eredet-mondaváltozat szerint ezeket a fiúkat/nemzetségeket úgy hívják, hogy Agathyrszosz, Gélonosz és Skythesz.

A három fiú neve össze egyeztetve az első legenda verzióval:

legidősebb fiú: Lipoxais (azaz másnéven Gélon-Kelták)
középső fiú: Arpoxais (azaz másnéven Agathyrs- később etruszk)
legkisebb fiú: Koloxais (azaz másnéven Scythes-Királyi Szkíták).

1.) Skythesz (szkíták, királyi szkíták) maradtak az ősi földön: ERDÉLY-ben.

2.) Gélonosz -> Nyugatra ment, őket nevezték Keltáknak, skótoknak, és íreknek. (gall, gael, skót, ír, kelta stb)

3.) Agathürsz ->
Az agathyrszekről tudjuk, hogy régészetileg is igazoltan Erdélyben éltek, a középső és az alsó Maros mentén, egészen a Tiszáig, tehát a Hargitától, a Székelyföldtől nyugatra.
Erdélyből (Maros vidékéről) Észak-Olaszország vidékére mentek (mai Toscana, Umbria vidéke), 3 hullámban (1200-800-400-ban). Őket nevezték Etruszkoknak. Etruszkok
(ETRUSCI > *TRUSCI > TUSCI) ered a mai Toszkána régió neve.

ETRUSZK:
Erdélyi Aga-thyrs szkíta nép 3 hullámban jött (1200-800-400-ban):
Erdély vidékéről az AgaThyrs-Szkíta nép (agathyrszek = aga-thyrsz = aga-törzs) , több vándorlási hullámban-időszakban érkeztek. (Területileg: Észak és közép-Olaszo., Toscana, Umbria, stb). Az agathyrszekről tudjuk, hogy régészetileg is igazoltan Erdélyben éltek, a középső és az alsó Maros mentén, egészen a Tiszáig, tehát a Hargitától, a Székelyföldtől nyugatra.

Az i.e. 4. században – a régészeti anyag tanúsága szerint – az agathyrszek végképp eltűnnek Magyarországról. Elvándoroltak Észak Olaszországi területekre.

i.e. (1200)-800-400-ban Etrúriába és a Pó völgyébe történő kivándorlásokról számol be a régészet. Például Az ókori Itáliában, egy magas kultúrájú népként jellemzik az etruszk-szkíta népet. Itáliában a Villanova kultúra ( Kr.e. 9. sz. ) az egyik legkorábbi etruszk civilizáció.

Róma első királyait is az Etruszk nép, Tarquinius nemzetsége adja

Etruszkok
(ETRUSCI > *TRUSCI > TUSCI) ered a mai Toszkána régió neve.

3.) HARMADIK VÁLTOZAT: SZÉKELY-MAGYAR NÉPI MONDA

 

Volt egyszer, hol nem volt… kezdődik minden régi magyar népmese. Árkon-bokron túl, Hetedhét országon túl, az Üveghegyen is túl, a Kerekerdőn túl, az Óperenciás tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, volt egy nagy király, aki a Világközepén egy gyönyörű országon uralkodott.
Hargita, a Nagykirály, az első volt azon a földön, és volt neki három fia, a legnagyobbikat Zabnak, a középsőt Árpának, a legkisebbiket pedig Kölesnek hívták....
A mese szövege egy nagyon régi világba röpíti a szemlélőt. Egy nagyon régi világ tárul elénk a mese által, amely a magyarságot, a hivatalos meddő történelemírással szemben, amely újat képtelen felmutatni, egy teljesen más fénybe helyezi.
A MAGYAR NÉP EREDETE ÉS ŐSHAZÁJA NIMRÓDTÓL HARGITÁIG

48 oldalas könyv részlet itt: https://epa.oszk.hu/01400/01445/00062/pdf/EPA01445_acta_hungarica_2021_2_319-366.pdf
Ugyanez a szöveg:
https://sandortimarukast.blogspot.com/2020/04/a-magyar-nep-eredete-es-oshazaja.html

************TOVÁBBI FORRÁSOK*************

Etruszk rejtély: (ebben olvasható a Hargita legenda)
https://sandortimarukast.blogspot.com/2018/09/az-etruszk-rejtely.html

Róma Királyai: preetruszk korra, más néven a latin–szabin parasztkirályok korára (Kr. e. 753 – Kr. e. 616), valamint az etruszk uralom időszakára (Kr. e. 616 – Kr. e. 510).
Róma az etruszk időszakban lépett át a mondák világából a történelmi időbe.
https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai_Kir%C3%A1lys%C3%A1g

Mario Alinei (olasz régészprofesszor): Ősi Kapocs című könyvéről és a magyar - etruszk rokonságról beszél, 9 perces riport:
https://www.magyarsagokossag.hu/etruszk-es-magyar-kapcsolat/

KÖNYV:
Még az erdélyi népi monda is őrzi ezen történetet, csak abban Hargita Király fiainak nevei (Zab, Árpa, Köles) - Grandpierre K Endre és Grandpierre Atilla gyűjtötte ezeket és könyvükben kiadták, ott olvasható (Aranykincsek hullottak Hargitára
https://www.libri.hu/konyv/Aranykincsek-hulltak-a-Hargitara-146.html

Királyi mágusok ősnépe a magyar című KÖNYV
https://www.libri.hu/konyv/grandpierre_attila.kiralyi-magusok-osnepe-a-magyar.html

A MAGYAR NÉP EREDETE ÉS ŐSHAZÁJA NIMRÓDTÓL HARGITÁIG

48 oldalas könyv részlet itt: https://epa.oszk.hu/01400/01445/00062/pdf/EPA01445_acta_hungarica_2021_2_319-366.pdf
Ugyanez a szöveg:
https://sandortimarukast.blogspot.com/2020/04/a-magyar-nep-eredete-es-oshazaja.html

 

****

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr9118489285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása