Érted-e a Csíziót? - KÖZÉPKORI ÖRÖKNAPTÁR
2023. október 20. írta: Mandala75

Érted-e a Csíziót? - KÖZÉPKORI ÖRÖKNAPTÁR

Érted-e a csíziót? - KÖZÉPKORI ÖRÖKNAPTÁR (MÁTYÁS KIRÁLY idejéből)

550 éves Hunyadi Mátyás humanista asztrológusának, a kor egyik legkiválóbb csillagászának, a későbbi, Kopernikusz-féle, korszakváltó Heliocentrikus világkép megalapozójának, Johannes Regiomontanusnak az öröknaptára: a Csízió.

A csízió egy olyan középkori verses öröknaptár volt, amely az égi tudás földi kalendáriumaként, az értő ember számára mindennapi útbaigazítási pontként szolgált.

csizio_matyas_kiraly.jpgFigyelte az ég járását, az idő fordulását: megemlékezett az év jeles napjairóla keresztény kalendárium kiemelt ünnepeiről, történelmi anekdotákról, s az éltető Fény: a Nap útjáról, valamint az emberek „belső óráját” meghatározó Hold fordulatairól. Vagyis az emberéletet befolyásoló legfontosabb pillanatokról. Az ember és a Teremtett világ lenyűgöző, szerves kötelékéről: az égi és a földi világ rendezett ok-okozati összefüggéseiről.

Az első csíziók a 12. századból valók. Ám az antik tudományok felvirágzásának korában, a reneszánsz humanizmus időszakában - mivel az asztrológia ősi tudománya is virágzott- így a kor művelt olvasói számára íródott csízió-kalendáriumok is virágzásnak indultak.

Az azóta legismertebb Csíziót 1471-1473 közöttMátyás király korábbi, udvari asztronómusa-asztrológusaJohannes Regimontanus IV. Szixtus pápa felhívására alkotta meg.

Az ősi, mundán-asztrológia - amely egy nemzet, vagy annak birodalmát, országát irányító uralkodó csillagzatával foglalkozott – az egykori Káldeában élte virágkorát. Jézus születését is az ősi tudást értő, napkeleti bölcsek, a káldeus asztrológus-papok olvasták ki az égbolt fénylő üzenetéből. Második virágkorát azonban a középkorban, az antik tudományok felkarolásának idején, a reneszánsz humanizmus korában élte.

Hunyadi Mátyásnak, és tanítómesterének, Vitéz János püspöknek sikerült is, a kor legkiválóbb asztrológusai: Peuerbach, Ilkus Márton mellett Johannes Regiomontanust, az Európa-szerte híres humanista király fényes udvarába hívni.

 

Vitéz János püspök, aki maga is kiváló matematikus, csillagász és asztrológus volt - s már nagyváradi püspökként is, csillagvizsgálót rendezett be, ahol részint maga, részint külföldi tudósok vizsgálták az eget és horoszkópokat készítettek - át is adta hatalmas tudását Mátyásnak.

https://csizio.blogstar.hu/2021/02/05/erted-e-a-csiziot-/105805/

https://mek.oszk.hu/05100/05199/05199.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3018239269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása