Magyar Királyság -  Regnum Marianum - Mária Országa
2023. október 12. írta: Mandala75

Magyar Királyság - Regnum Marianum - Mária Országa

szent_korona_orszaga_maria_orszaga_magyarorszag.jpg🇭🇺SZENT KORONA ORSZÁGA - MÁRIA ORSZÁGA-🇭🇺 MAGYARORSZÁG

Az apostoli király a magyar királyok egyik címe és az apostoli királyság Magyarország egyik megnevezése. Külföldön más kifejezések is voltak, mint pl. "Archiregum" (a "Királyságok Királysága", Ős-Királyság).

Magyarországot nevezték még Regnum Marianum -nak, mely szerint az ország és a nép fennmaradását Máriának köszönheti, de már Szent István király is Máriának ajánlotta fel országát halálos ágyán (isz.1038-ban).

Apostol Királyi cím, a Magyar Király főkegyúri jogának fontos hivatkozási alapja lett. 

A főkegyúri jog (ius supremi patronatus) a magyar királyok egyik kiváltsága. A magyar királyt apostoli minősége, évszázados hagyományok és a pápa hozzájárulása alapján az egyház és a felekezetek fölötti legfőbb felügyeleti jog, új püspökségek, káptalanok, apátságok, más egyházi szervezetek és méltóságok alapításának joga illette meg. Ezeket átszervezhette, megszüntethette, egyesíthette. Kinevezhette és áthelyezhette az érsekeket, püspököket, apátokat, prépostokat, és kanonokokat. Magánkegyuraságokat és egyházi alapítványokat engedélyezhetett, és azok fölött a felügyeletet gyakorolta; rendezhette az egyházi javadalmakat, élvezte azok intercalaris (a betöltetlenség idejére eső) jövedelmeit, engedélyet adott az egyházi javak elidegenítésére és megterhelésére, jóváhagyta a vallás- és tanulmányi alap költségvetését és zárszámadását stb.

Az első világháború után a kormányzó az 1920: I. tc. 13. §-a értelmében a főkegyúri jogot nem gyakorolhatta, ez azonban az 1937: XIX. tc. 6. §-a szerint nem érinti a magyar király főkegyúri jogát.

https://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Apostoli_kir%C3%A1ly

https://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/F%C5%91kegy%C3%BAri_jog

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5018233381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása