TURULMADÁR - ŐSI MAGYAR HITVILÁG
2023. szeptember 23. írta: Mandala75

TURULMADÁR - ŐSI MAGYAR HITVILÁG

A turulmadár magyar eredetmondáink mitologikus madara, ősi hitvilágunk emléke és szimbóluma, az égi hatalom és az uralkodói fensőbbség megtestesítője. Mondavilágunk tőle eredezteti a legtöbb magyar szentet adó, első királyi családunkat, az Árpád-házat, vagyis a Turul nemzetséget egészen Atilla Hun-Magyar Királyunktól fogva.

Magyarországon nagyjából 200 turulszobor áll, de a tatabányai a legnagyobb. Budapesten például a Szabadság hídon vagy a budai várban láthatunk turulszobrot.

TURUL Madár - Magyarok Szent Védő Madara. Az ősi magyar hit, a hatalom és az önállóság megtestesítője.
Az isteni gondviselés és iránymutatás nemzeti jelképe. A Magyarok Egységének és Összetartásának Szimbóluma. Valamennyi turulábrázolásnak egy a mondanivalója – a magyarság megmaradását fejezik ki a történelmi Magyarország egész területén.

1896-ban, hazánk ezer éves évfordulóján, a millenniumi ünnepségek alkalmával 7 helyen állítottak Turul emlékművet: Dévény, Nyitra, Munkács, Brassó, Pannonhalma, Zimony, Pusztaszer.

A fent említett 7 szoborból 4 db az ország „4 kapuját szimbolizálta” (Dévény, Munkács, Zimony, Brassó). Mindegyik „átnézett a határon”, azaz az országból kifelé fordult. Ausztriával, Ororszországgal, Szerbiával, és Romániával szembefordulva jelezték, hogy megvédik a magyar állam integritását, szabadságát.

A szobroknak figyelmeztető funkciójuk is volt: a nyitrai a felvidéki szlovákokat, a munkácsi a kárpátaljai ruténeket, a brassói az erdélyi románokat és szászokat, a zimonyi a délvidéki szerbeket és horvátokat volt hivatva a magyar állam integritására inteni.

turul_11_matrica.jpg

Kép forrása: Turul matrica : https://www.magyarmenedek.com/products/4108/Nagy-Magyarorszag_Turul_madarral_kulsos_matrica_-_Matrica.htm  (itt elfogyott)

https://hunbolt.hu/spd/586/Ontapado-autos-papir-matrica-nemzeti-szinu-turulos (itt még kapható)

További Turul Matricák : https://hunbolt.hu/sct/823344/Matricak-felvarrok

Bővebb írások: https://turul.info/

 turul_szobrok_nagy_magyarorszag_teruleten_2.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7318220529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása