Oroszlánszívű Richárd (Szent István leszármazottja, Szent Margit unokája) 866 éve született
2023. szeptember 08. írta: Mandala75

Oroszlánszívű Richárd (Szent István leszármazottja, Szent Margit unokája) 866 éve született

OKTÓBER 8 (1157. szept. 8., Oxford) Megszületett Oroszlánszívű Richárd angol Lovag-király. (866 éve)

oroszlanszivu_richard.jpg

aki Skóciai Szent Margit skót-magyar származású királyné leszármazottja volt. Margit pedig Szent Istvánnak az unokája. Ennek révén pedig Szent István leszármazottja is. Így Richárd az angol, a skót és a magyar királyi udvarok leszármazottja is volt.

1199 április 6-án hunyt el I. Richárd, akit Oroszlánszívű Richárdként ismert meg a világ. A több, mint ezer éves angol királyság történetében I. Richárd alig egy évtizedig volt király. Így is a legnagyobb angol uralkodók közé sorolják, pedig azért ez nem is ennyire egyszerű.

CSALÁDFA
Szent István -> unokája: Ágota -> leánya: Szent Margit* -> leánya: Edith aki házasodik Henrikkel -> 1100. november 11-én házasodott a fiatal pár a Westminster-apátságban. Ezzel együtt királynévá koronázta Edith-et, ugyanakkor ettől kezdve Matilda néven szerepelt.
-> unokája I. Richárd azaz Oroszlánszívű Richárd angol Lovagkirály.

*Margit:
II Vasbordájú Edmund angol király gyermekei, a király halála miatt az országból elmenekültek, (Edmund és Eduárd 4-5 évesek voltak) és dajkájuk Szent István-udvarába Esztergomba menekítette őket, itt nevelkedtek,
Edmund feleségül vette Ágotát (Szent István unokáját) , megkapták a Réka-várat (Mecseknádasd-on, Pécs mellett) és 3 gyermekük született, egyik volt Margit, aki később amikor a család vissza akart menni Angliába és visszaszerezni a trónt, ami nem sikerült, Skóciába menekültek, ahol Margitot feleségül vette III Malcolm Skót Király, lányuk Edith aki később Matild néven, angol királynő lett, és I. Henrik felesége.

források :

https://djp.hu/2022/04/06/richard-az-oroszlanszivu-lovagkiraly/

https://archiv.katolikus.hu/szentek/1116.html

VIDEO- Előadás:   Skóciai Szent Margit az Árpád házi királylány Dr. Somos Zsuzsanna
https://www.youtube.com/watch?v=8E-CIf4i_t8

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7818210047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása