Gyalogbusz kisiskolásoknak
2022. október 10. írta: Mandala75

Gyalogbusz kisiskolásoknak

 gyalogbusz03.jpeg

GYALOGBUSZ
Érdekesség, hétvégi Pomázi kiránduláson láttuk, hogy vannak "Gyalogbusz" megállóhelyek" :)
Utána néztem mi is ez. Pár info erről az alábbiakban, lakossági kezdeményezésre alakult ki tavaly 2021-ben. Komoly menetrendjük is van az iskolába gyalogló kisiskolásoknak (csatolt képen :)

Egyre nagyobb siker a Gyalogbusz Pomázon és Budakalászon

A reggeli és délutáni forgalmi dugók egyre nehezebben elviselhetők. Ezt szeretné csökkenteni a “Járj két lábon vagy két keréken!” kampány, illetve a “Gyalogbusz” elnevezésű lakossági kezdeményezés, amelyet a több város vezetése is örömmel támogat.

GYALOGBUSZ A KISISKOLÁSOKNAK:
"A Gyalogbusz (Pedibus) közösségi kezdeményezés, egy több országban már kipróbált közösségi közlekedési forma.

A kisiskolások, akik még önállóan nem közlekednek, önkéntes szülőkből álló felnőtt kísérettel, meghatározott útvonalon juthatnak el gyalogosan az iskolába.
A Gyalogbusz „vezetői” az önkéntes szülők/nagyszülők, a láthatósági mellényükről és kézben tartott táblájukról könnyen felismerhetők. A Pedibus-ra egy-egy kijelölt ponton, „megállóban” lehet „felszállni”, így a szülőknek csak eddig a pontig kell elkísérni, vagy elengedni gyermekeiket."

Lakossági kezdeményezésre Budakalászon (2021-ben) és Pomázon (2022. szeptemberében) már be is indult a működtetése.

Budakalászon előzetesen felmérték az igényeket, és meghírdették a kísérő szülők, nagyszülők részére ezen GYALOGBUSZ kísérési lehetőséget: "Kerestek olyan szülőket, nagyszülőket, akik részt szerettek volna venni ebben a közösségi vállalkozásban és az agy- és testserkentő, napindító közös sétával tennének a budakalászi gyerekek egészségéért és egy élhetőbb helyi közlekedésért”
A Gyalogbusz beindításához egyúttal felmérték a helyben lakók iskolába járási szokásait egy rövid online kérdőív segítségével " - írja a Budakalászi szervező.

Szeptemberben az iskolakezdéssel együtt indult el a Gyalogbusz Budakalászon. A kezdeményezés, amely mögött több intézmény és civil közösség áll, egyre nagyobb sikert arat a szülők és a gyerekek körében. Nem csak környezetkímélő, egészségvédő, hanem közösségépítő szerepet is betölt.

A Gyalogbusz program amelynek lényege, hogy főleg az alsós gyerekek önkéntesek, felnőttek-szülők kíséretével, biztonságosan sétálva jussanak el az iskolába. Ez a kezdeményezés szeptember második felére egyre népszerűbb lett: már több, mint 70 gyermek "utazik" reggelente a három általános iskolához, valamint a „sofőr” önkéntesek száma is meghaladja a 30 főt - írják Budakalász weboldalán.

A népszerűsítéshez hozzájárultak a Budakalászi Faluház által szervezett “Autómentes Nap” rendezvénysorozat programjai is. Többek között a szerdai “Bringásreggeli”, valamint a keddi meglepetés az iskola előtt. “A Kalász Suliban a Faluház meglepte valami aprósággal, ajándékkal azokat a (nemcsak gyalogbuszos) gyerekeket, akik nem autóval érkeztek.

GYEREKEK IS KEDVELIK:
Egy kislány azt mondta, hogy őt eddig mindig kocsival hozták, de megkérte a szüleit, hadd járjon gyalog iskolába. Ezért érdemes csinálni.” – mesélte Szabó Zsuzsanna a Gyalogbusz Budakalász szervezője a keddi “Autómentes Nap akció” után.

Az első napok tapasztalatai alapján néhány járat menterendje módosult, illetve a felmerülő igények miatt új megállókat is kijelöltek a szervezők. A szeptember 8-i módosított – most használatban lévő – menetrend és útvonalterv.

VÉLEMÉNYEK LAKOSOKTÓL:
"Budakalászon tavaly 2021 szeptemberben indult el ez a kezdeményezés. Az ő sikerüket látva és a tapasztalataikat begyűjtve vágtunk ebbe mi is bele (írja Lovász József, Pomázi lakos), és talán hamarosan Szentendrén és Diósdon is elindulnak a Gyalogbuszok. "

"Nagyon tetszik, régen mi is így jártunk iskolába a tanítás után kézen fogva indultunk haza, volt utcafelelős is, mindenkinek köszöntünk ez volt az elvárás. Gratulálok a kezdeményezőknek! " - írja Rozsika Gyöngyné (Pomáz).

"Nagyon jól tettem, hogy gyalogbusz-kísérőnek jelentkeztem! Ajánlom minden aktív nyugdíjasnak, nagymamának, nagypapának ezt a hasznos reggeli sétát a gyerekekkel - írja Cservenka Éva (Pomáz)

Négy útvonalon közlekedik a pomázi Gyalogbusz kisiskolások számára önkéntes felnőttek bevonásával:
17 perces beszélgetés a főszervezővel: https://www.youtube.com/watch?v=60t-ntNVdhk

***
Források:
SZERVEZÉSSEL kapcsolatos segédletek:
Pomázi, Budakalászi és Szentedrei tapasztalatok:

1.) POMÁZ
2022. Szeptember 5-én elindultak az első Gyalogbusz járatok Pomázon!
Mindhárom iskolába indul egy-két irányból gyalogbuszozó csapat. A most működő járatok bővülhetnek további megállókkal, ha igény van rá.
Vannak útvonalak, amelyek még további jelentkezők hiányában szunnyadnak, pedig páran már nagyon indítanák.
Alakulhatnak új járatok is, ha van elég Kísérő és utasnak jelentkező.
Csak példaként érdemes ránézni:
GYALOGBUSZ MENETREND TÉRKÉPEK:
https://www.facebook.com/pomaziokokor/

POMÁZ
4 vonalon közlekedik a Gyalogbusz:
https://www.pomaz.hu/hirek/5185/negy_utvonalon_kozlekedik_a_pomazi_gyalogbusz
illetve a facebook oldalon szervezik:
https://www.facebook.com/pomaziokokor/

2.) Budakalászon 2021 tavaszán kezdték meg a szervezést.

A FELHÍVÁS SZÖVEGE: BUDAKALÁSZI GYALOGBUSZ
"Várjuk az önkéntes segítőket a Gyalogbusz beindításához"

"Tavasszal adtuk hírül honlapunkon, hogy iskolánk is beindítaná a GYALOGBUSZ programot. Ez egy sok éves koncepció, ami nagyon sok európai városban működik: lényege, hogy főleg az alsós gyerekek önkéntes felnőttek kíséretével jussanak el az iskolába. A Gyalogbusznak menetrendje és megállói vannak, ahol csatlakozhatnak a gyerekek, így a szülőknek elég csak a megállóig kísérni gyermeküket. A budakalászi iskolák is szeretnék elindítani ősztől a járatokat, azonban a Kalász Suli Gyalogbusz vezetők jelenlegi csekély létszáma még nem teszi lehetővé a Kalász Suli-s Gyalogbusz rendszer beindítását. Ezért a email címen továbbra is várjuk azon önkéntes szülők jelentkezését, akik heti egyszer 7:30 és 8:00 között biztosítanák a felnőtt felügyeletet a Gyalogbusz járatain! Bízunk benne, hogy a szülői önkéntes munkának köszönhetően a gyermekek gyalogosan, biztonsággal juthatnak majd el iskolájukba."
- írják Budakalászon.
http://kalaszsuli.hu/index.php/586-gyalogbusz-2

További Budakalászi Cikkek
2021-ben Sikeresen forgalomba állt a Gyalogbusz közösségi kezdeményezés Budakalászon
https://www.budakalasz.hu/sikeresen-forgalomba-allt-a-gyalogbusz-kozossegi-kezdemenyezes-budakalaszon/

Menetrend - csak kép - Budakalász
https://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2021/09/240572999_113639667709360_8060558310174659897_n-1024x395.jpg

Budakalászon egyre nagyobb siker
https://www.budakalasz.hu/egyre-nagyobb-siker-a-gyalogbusz-budakalaszon/

Menő, aki menő – avagy járj suliba Gyalogbusszal!
https://www.budakalasz.hu/meno-aki-meno-avagy-jarj-suliba-gyalogbusszal/

3.) Szentendrei Gyalogbusz szervezése is tavaly indult (fél oldalas tájékoztatójuk erről):
https://szentendre.hu/program/gyalogbusz-tajekoztato-es-muhely/

 *************

MENETREND POMÁZ ÉS BUDAKALÁSZ:

gyalogbusz_pomaz.png

***                                                ****************

mendetrend_kep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5417951116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása