Tündérmítoszok: Tündér-kutatás a történelemben (Erdély, Skócia és Írország)
2022. október 02. írta: Mandala75

Tündérmítoszok: Tündér-kutatás a történelemben (Erdély, Skócia és Írország)

Tündérek, manók, törpék, óriások, csodapatkók

szekelyfoldi_legendarium.jpg

1.) Erdély: 4,000 tündér mese + tavak, hegyek, folyók, természeti tájak nevei tündéresek. Székelyföldi Legendárium mesék, mondák: https://www.facebook.com/watch/?v=1024159447638049

 Tündér típusú népmesék: (85 db): https://www.nepmese.hu/mesetar/mesek/tuendermesek

2.) Skócia: Iona-sziget & Argyl-megye, a Fehér Királyságban: földrajzi nevek tündéresek. -> Tündér Ilona és Argyélus mondakör magyar nyelven könyv: https://mek.oszk.hu/23100/23108/23108.pdf

3.) Írország: 45,000 tündér-erőd:   https://keltavandor.blog.hu/2015/12/22/a_tundererodok

*** BŐVEBBEN: ****************

1.) ERDÉLY:

Erdély: Tündérország ezer kincse

Mondják, Erdélyt a Jóisten jókedvében teremtette, meg azt is, ha a Föld Isten kalapja, úgy Erdély bokréta rajta. Tündérország, legendák földje. 

 A tündérmítoszok ősvallásunk részét képezik, melyek szerint a történelem előtti időkben tündérek érkeztek a Tejútról és az Esthajnalcsillagról e földre, és gyakran estek szerelembe földi emberekkel. E régi vallás nyomai ma is fellelhetőek Székelyföldön, a tündérek várainak vélt romok ma is megtalálhatók, a helybéliek pedig híven őrzik regéiket.

Sok hegycsúcs, folyó, forrás, domb, város is őrzi egy-egy tündér nevét, mint például Székelydálya, Ramocsa-mező, Firtos hegye, Klára kútja, Tarkő, Olt, Maros, Déva, Kalán, Arany és Tündér Ilona vára. A tündérregék legismertebb átörökítője a nagy mesemondó, Benedek Elek, az erdővidéki Kisbacon szülötte. Erdélyben úgy tartják, a harangszó elnyomta a tündérek énekét, így emberlakta településektől távolra vándoroltak, de hívó szóra, imára szívesen megmutatkoznak, és aki kéréssel fordul hozzájuk, teljesítik kívánságát.

Szurdokok, sziklatömbök, égbe nyúló fenyvesek, tiszta vizű, csordogáló erek, pisztrángos patakocskák, útszéli birkanyájak, esti furulyaszós hegyi esztenák, vadvirágos rétek, szénaboglyás kaszálók, várak. Orbán Balázs így ír: „Így színezni, így festeni csak Isten tud, ily nagyszerű képet csak a mindenható természet tud elővarázsolni”. Azt tartják, „kinek a szíve fáj, meggyógyítja ez a táj”.

 Aki egyszer járt Erdélyben, visszavágyik. Aki fenn volt a Hargitán, megkóstolta a kristálytiszta vizű patakból kifogott pisztrángot, aki látta felkelni kétszer a napot Torockón, aki elment a Magyar Királyi Államvasutak legkeletibb, a 30. számú vasúti őrházához, az egykori határszéli Rákóczi- vár romjaihoz, aki rácsodálkozott a korondi cserepekre, azt visszahúzza a szíve. Aki nemzetiszínű szalagot kötött a Nyerges-tetői kopjafákra, megkóstolta a Barackosban a túrós puliszkát, az útszéli árusok rókagombáját, málnáját, áfonyáját, megismerte a székely ember „góbéságát”, belefeledkezett a Gyilkos-tó legendájába, felnézett a Békás-szoros sziklaóriásaira, megcsodálta Kőrösfő, Bánffyhunyad református templomát, felfedezte a kis falusi templomok középkori freskótöredékeit, elszorult a szíve az elárasztott bözödújfalui omladozó, vízben álló templom előtt, az visszamegy.

 Aki fejet hajtott az aradi vértanúk emlékhelyénél, felidézte a nagyszalontai Csonkatoronyban Arany János, Farkaslakán Tamási Áron emlékét, megmártózott a szovátai Medve-tó sós vizében, bejárta a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélyát, a Hunyadiak ősi fészkét, Vajdahunyadot, sétált az UNESCO világörökség részévé vált segesvári várban, a házsongárdi temetőben, szép kincses Kolozsvár utcáin, időzött a fenyvesek koszorúzta hegyek aljában csillogó Szent Anna-tó partján, rácsodálkozott a mohosi tőzeglápra, aki megnyugvást talált Makovecz Imre csíkszeredai millenniumi temploma falai között, aki betért Nagyváradon az egykori Mülleráj cukrászdába, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, akit rabul ejtettek Máréfalván a faragott, festett ősi székelykapuk, az visszavágyik.

Erdélyben elfeledkezünk mindennapi rohanásainkról, megízlelhetjük a valódi túrós puliszkát, a friss sajt zamatát, a töltött káposztát, ami akkor finom, ha „belépett” a disznó, koccinthatunk a köményes és áfonyapálinkával, megtanulhatjuk a brigidó használatát, hallgathatjuk a hügetést, megismerkedhetünk az ősi ütőgardon készítésének fortélyaival, hangzásvilágával. Erdély kincsei minden évszakban lenyűgöző élményt kínálnak.

Forrás: https://www.zaol.hu/utazo/2020/09/erdely-tunderorszag-ezer-kincse

osi_szekelykapu_marefalvan_isten_hozott_ha_mesz_isten_legyen_veled.jpg

2.) SKÓCIA:

 Scotland fairy Castles (Argyl) . Scottish Gaelic Caisteal Inbhir Aora is a country house near Inveraray in the county of Argyll   

scottish_gaelic_caisteal_inbhir_aora_is_a_country_house_near_inveraray_in_the_county_of_argyll.jpg

3.) ÍRORSZÁG:

A tündérerődök

Az ír sziget területén közel 45.000 gyűrű alakú földsánc található, melyeket a legtöbb helyen már teljesen benőtt a növényzet. A farmerek általában tiszteletben tartják és nem háborgatják ezeket a kepződményeket. Ha esetleg a földjeikre esne egy ilyen, inkább kikerülik és csak a közvetlen környékükön művelik meg a földet. Számos misztikus történet kering ugyanis azokról, akik azonban nem így tettek hanem például egyszerűen ledózerolták a sáncokat. Napjainkban is előfordulnak még esetek, amikor építőmunkások megtagadják az ilyen jellegű munkák elvégzését.

A történészek szerint a sáncok többnyire az V-X. század között épült kisebb erődök maradványai. Az erődön belül általában 2-3 fakunyhó álhatott, de volt hogy az egészet lefedték egyetlen nagy fatetővel. Épültek kőből készült, gyűrű alakú erődök is, melyek valószinűleg a magasabb státuszú emberek számára szolgálhattak lakhelyül. Mindezt természetesen a történészeken kívül nem sokan hiszik el a szigeten. Hiszen minden ír gyerek már kiskorában tudja, hogy ezek valójában tündérerődök (ír elnevezésük: raths). A tündérek pedig azon angyalok lelkei, akiknek távoznia kellett a paradicsomból, de a pokolra sem küldték őket, így a földre kerültek és ott csintalankodnak. 

A tündérerődök az ír hitvilágban igazából a világok közötti átjárók megtestesítői. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nagyrészt a tündéreknek köszönhető, hogy ennyi ősi építmény megmaradt Írországban, hiszen az emberek egyszerűen féltek megbolygatni őket, féltek a tündérek haragjától.

Cikk folytatása itt: https://keltavandor.blog.hu/2015/12/22/a_tundererodok  

KELTA VÁNDOR:  https://keltavandor.blog.hu/  

 2_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4217944850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása