Greenwichi középidő
2022. október 02. írta: Mandala75

Greenwichi középidő

Miért olyan fontos Greenwich Anglia egy geográfus számára?

A greenwichi vonal azt jelenti a világ történelmi főmeridiánja – 0º hosszúság. A Földön minden helyet a távolság szerint mértek ettől a vonaltól keletre vagy nyugatra. Maga a vonal osztotta ketté a Föld keleti és nyugati féltekét – ahogy az Egyenlítő az északi és a déli féltekét.

Mi a Greenwich jelentősége Angliában?

Elsődleges meridiánként Greenwichnél az észak-déli irányú vonal referenciaként szolgál az összes többi hosszúsági meridiánhoz, amelyek számozása keletre vagy nyugatra van. A greenwichi meridián is a világ szabványos időzónarendszerének alapjául szolgál.

Hol van Greenwich Miért híres?

Greenwich arról híres, hogy nevét a greenwichi idő szerint adta ahol a féltekék találkoznak és itt található a világörökség része, az O2 szórakozóhely, London egyetlen felvonója és London legrégebbi királyi parkja.

Mi a jelentősége a greenwichi középidőnek?

A greenwichi idő nagyon fontos, ahogy van az az időzóna, amelyen az összes többi időzóna alapul. Az elsődleges meridián egy földrajzi referenciavonal, amely a londoni greenwichi Királyi Obszervatóriumon halad át.

 

https://hu.myubi.tv/10366-why-is-greenwich-england-so-important-to-a-geographer

Greenwichi középidő

A greenwichi (ejtsd: grinicsi) középidő (angolul Greenwich Mean Time, GMT) az az időzóna, amely a nulla délkörön megy át.

Mára elavult viszonyítási alap volt, amihez a Föld további időzónáinak helyi idejét igazították. A GMT a Föld valódi forgásához igazodik, ezért a nem csillagászati vonatkozású időmérések esetében mint megnevezés továbbra is alkalmazható.

Története
1884-ben a Nemzetközi Meridián Konferencia azt a döntést hozta, hogy az angliai Greenwichi Királyi Obszervatórium helyi ideje legyen az a kiindulási időzóna, amihez a többi időzóna idejét viszonyítják. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy addigra a térképek kb. 2/3-a ezt használta kezdő meridiánként (itt halad át kezdő délkör, amit nulla hosszúsági fokkal jelölnek).

1955-ben megjelentek a céziummal működő atomórák. Az atomóra használata egyszerűbb, mint csillagászati megfigyelésekkel meghatározni a pontos időt, másrészt az általa szolgáltatott időjel stabilabbnak bizonyult. Felmerült emiatt, hogy a pontos időt a továbbiakban atomórák segítségével állítsák elő. Kiderült azonban, hogy az atomórák által szolgáltatott idő és a Föld forgása alapján megállapított idő eltér egymástól.

Ugyanakkor kívánatos volt, hogy megmaradjon a polgári (és katonai) életben a GMT használata, mivel a GMT a Föld forgásához van igazítva. 1958-ban létrejött az International Atomic Time nevű szervezet (röviden: TAI). Ennek az lett a feladata, hogy összhangot teremtsen az atomórák által számolt idő és a Föld forgása alapján meghatározott idő között.

1961-ben váltotta le hivatalosan a GMT használatát az egyezményes koordinált világidő (UTC).
https://hu.wikipedia.org/wiki/Greenwichi_k%C3%B6z%C3%A9pid%C5%91

Egyezményes koordinált világidő
Az egyezményes koordinált világidő vagy röviden koordinált világidő (angolul rövidítéssel: UTC, Universal Time Coordinated) az a hivatkozási időzóna, amelyhez a Föld többi időzónáját viszonyítjuk. Az UTC a greenwichi középidőt (GMT) váltotta 1961-ben, de máig mindkét jelölést használják, noha a két fogalom nem azonos. Az UTC használata ajánlott, a GMT mint fogalom elavultnak számít.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyezm%C3%A9nyes_koordin%C3%A1lt_vil%C3%A1gid%C5%91

 

Amikor Nagyvárad volt a világ közepe

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/11/20/mikor_volt_nagyvarad_a_vilag_kozepe/

http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=1526

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7517945168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása