A tündérerődök - Írország
2022. szeptember 26. írta: Mandala75

A tündérerődök - Írország

hill_of_tara.jpg

Az ír sziget területén közel 45.000 gyűrű alakú földsánc található, melyeket a legtöbb helyen már teljesen benőtt a növényzet. A farmerek általában tiszteletben tartják és nem háborgatják ezeket a kepződményeket. Ha esetleg a földjeikre esne egy ilyen, inkább kikerülik és csak a közvetlen környékükön művelik meg a földet. Számos misztikus történet kering ugyanis azokról, akik azonban nem így tettek hanem például egyszerűen ledózerolták a sáncokat. Napjainkban is előfordulnak még esetek, amikor építőmunkások megtagadják az ilyen jellegű munkák elvégzését.

A történészek szerint a sáncok többnyire az V-X. század között épült kisebb erődök maradványai. Az erődön belül általában 2-3 fakunyhó álhatott, de volt hogy az egészet lefedték egyetlen nagy fatetővel. Épültek kőből készült, gyűrű alakú erődök is, melyek valószinűleg a magasabb státuszú emberek számára szolgálhattak lakhelyül. Mindezt természetesen a történészeken kívül nem sokan hiszik el a szigeten. Hiszen minden ír gyerek már kiskorában tudja, hogy ezek valójában tündérerődök (ír elnevezésük: raths). A tündérek pedig azon angyalok lelkei, akiknek távoznia kellett a paradicsomból, de a pokolra sem küldték őket, így a földre kerültek és ott csintalankodnak.

A tündérerődök az ír hitvilágban igazából a világok közötti átjárók megtestesítői. Nyugodtan állíthatjuk, hogy nagyrészt a tündéreknek köszönhető, hogy ennyi ősi építmény megmaradt Írországban, hiszen az emberek egyszerűen féltek megbolygatni őket, féltek a tündérek haragjától.

 

Forrás kép és cikk:

https://keltavandor.blog.hu/2015/12/22/a_tundererodok

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2617939798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása