Szittya-Skót-Magyar Kapcsolatok
2022. szeptember 25. írta: Mandala75

Szittya-Skót-Magyar Kapcsolatok

a.jpg

 A skót nevek kezdő Mac szótagja (az ireknél Mc), mely nyelvükben fiút, leszármazottat, valakinek a Mag-ját jelenti. Például a MacArthur név magyarul Artur magjaként értelmezhető. Arthur, Artus, Aethel nevek egész brit-skót földön elterjedtek (Atilla neve = Aethel, Ethel... Etelköz). A szkíta gyökerek egyértelműek a nyelvben, nevekben, földrajzi elnevezésekben.

Ezen első nyelvi kapcsolat észlelése maga után vonja az éberebb szemlélődést, s lassan a helynevek „magyaros” hangzása foglalja el gondolatainkat, amikor például Bala tóról, Don folyóról hall az ember, s a Thames folyó is Temesünk emlékét ringatja.

Tomory Zsuzsa gondolatainak folyatását itt lehet olvasni: https://magyarmegmaradasert.hu/szerzok/t-zs/tomory-zsuzsa/item/3305-szittya-sk%C3%B3t-magyar-kapcsolatok

 SKÓCIA:

A fenti képen I Kenneth Skót királyság megalapítója. Meglepően szkíta-hun-magyaros. 

Az első skót király Kenneth MacAlpin* (810-858) volt, aki 843-ban megalapította a független skót államot. Kenneth MacAlpine arra hivatkozva, hogy pikt vér is folyik ereiben, a skótok és piktek királyává választották.  Egy dinasztia alapítója volt, és tőle származtatták magukat a középkorban uralkodó Skót királyok.  A Skót Királyság 843 és 1707 között létezett. 1707 után beolvadt az Egyesült Királyságba. 

I Kenneth Király:  Iona szigetén (Argyill megyében) született és itt is temették el Iona-Abbey-ben: (https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Kenneth_sk%C3%B3t_kir%C3%A1ly) : https://en.wikipedia.org/wiki/Iona_Abbey 

(Magyar vonatkozás , népi, mondai eredet -> Tündér Ilona és Argyélus mondakör* Könyv e mondáról: https://mek.oszk.hu/23100/23108/23108.pdf) 

* Mac ALPIN, azaz ALBIN Király = Fehér Király. ALBA KIRÁLYAINAK KRÓNIKÁJA: azaz a Fehér Királyok krónikája: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alba_kir%C3%A1lyainak_kr%C3%B3nik%C3%A1ja

 

albion_terkep_nagy_meretben.jpgA "ködös ALBION" mondják Angliára ...de vajon a név ALBION honnan ered?
Albion (Fehér ország).

FERGUS KIRÁLY: iu 497 alapítja meg Argyll Királyságot.
Fergus története: Őt tekintik a Skót királyi ház ősének, Dal Riata első királyának, akit negyven leszármazottja követett a trónon, vagyis egy olyan mitikus kezdőpontot a skót történelemben, mint nálunk az Emesével és Álmossal induló Turul-dinasztia. Fergus (F-rgs, nevének változatai: Zeargus Z-rgs vagy Feargus, akit a piktek Urguis Rgs
néven ismertek) volt, aki i.u. 497-ben alapította meg királyságát Argyll központtal. Neve miatt, amely rokon Árgirus, Argeus nevével vizsgáljuk meg a hozzá tartozó történetet, hiszen Argyll is rokon az Árgyélus névvel.

(a skót királyok és királynők valamennyien Dál Riata (Dalriada - Gaelic Királyság) legendás alapítójáig, az 5. században uralkodott Fergus -ig, illetve unokájáig Gabrán mac Domangairtig és testvéréig Loarn mac Eircig vezetik vissza családfájukat -Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3cia_uralkod%C3%B3inak_list%C3%A1ja )

Térkép és magyar szöveg forrása: pdf 172 .oldalán (könyv 171. oldal):
Könyv: ÁRGYUSI IMRE: TÜNDÉR ILONA KERESÉSE
MISZTÉRIUMOK NYOMÁBAN ÁRGYÉLUSTÓL ÁRGÉSZIG
ingyenesen letölthető könyv - pdf:
https://mek.oszk.hu/23100/23108/23108.pdf

Csak a térkép itt: https://i.pinimg.com/564x/f2/61/cf/f261cfbe66398e9e44e1d2a35ef15dcb.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7617939180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása