Huginn és Muninn az Iker Hollók - Viking Mitológia
2022. szeptember 16. írta: Mandala75

Huginn és Muninn az Iker Hollók - Viking Mitológia

 

HUGINN ÉS MUNINN AZ IKER HOLLÓK (Hunor és Magor hasonló szó hangzás )

(....sőt ott van Mátyás hollója, illetve Atilla képes ábrázolása a Képes Krónika 7 db ábráján ahogyan a Turul madár lassan átvált hollóvá, illetve a legenda egy nagy király (Mátyás vagy Nimród) visszatérte, amikor a Holló leszáll a Pilis hegyére.)

HUGINN ÉS MUNINN a Viking ősi mitológiából:
"A hollók lehetnek a leginkább a vikingekhez kapcsolódó állatok. Odin bizalmasaiként tartják őket számon, mert a harcok végeztével a csatateret ellepték a hollók, és természetesen ez jelezte a háború istenének jelenlétét is.

Emellett a hollók intelligencia és megfigyelőképesség terén is jeleskednek, ezért Odint két holló - Huginn („Gondolat”) és Muninn („Memória”) kísérte mindenhová. Huginn és Muninn a kilenc világon keresztül repülve bármit láttak, eljuttatták Odinhoz.

Odint gyakran nevezik hrafnaguðnak - a Holló Istennek - és gyakran ábrázolja Huginn-nal és Muninn-nal, akik a vállán ülnek, vagy körülötte repülnek.

A holló szintén köthető a 9. századi viking hőshöz, a sorozatból jó ismert Ragnar Lothbrokhoz. Ragnar Odin leszármazottjának vallotta magát. Ez volt az egyik ok a sok közül, ami miatt Svédország és Norvégia király is több ízben háborúba vonult ellene. Ragnar vikingjei minden alkalommal egy holló zászló alatt vonultak csatába, és minden alkalommal, győztesen kerültek ki.

A norvég művészetben a hollók Odin-t, betekintést, bölcsességet, értelmet, bátorságot, harci dicsőséget és az élet és a túlvilági lét folytonosságot szimbolizálják. A mai emberek számára a hollók képviselik magukat a vikingeket, valamint a 200 évig tartó felfedezéseket, amit ezek az elődök elértek.

FORRÁS-ok: VIKING SZIMBÓLUMOK
Írás: 10+1 Viking Szimbólum: https://vikingshop.hu/viking_szimbolumok

 odhin_thron_es_a_ket_hollo_hugin_es_munin.jpgIdézet az Edda, Grímnir-énekből:

Odin a két iker hollóról: Hugin-ról és Munin-ról:

"Elme és Emlékezet
nap mint nap felderíti
a földi tájakat;
aggódom, nem tér majd
vissza egyszer az Elme,
bár Emlékezetért
szívem még szorongóbb"

Hugin és Munin a két ikerholló a Skandináv és Viking mitológiában:
(Wikipedia forrás):
" Hugin és Munin két fekete holló, Odin, az északi isten segítői. Minden nap hajnalban útra kelnek, hogy körberepülve a földet híreket gyűjtsenek Odinnak. Estére visszaérvén rátelepszenek Odin vállára, és a fülébe suttogják amit megtudtak. Hugin a „gondolkodó”, Munin pedig az „emlékező”.
Heimskringla részletezi, hogy Odin megadta Huginnnak és Muninnnak a beszéd képességét.
A Munin szó gyökerei az óészaki emlékezet szóig vezethetőek vissza. E hollóknak köszönhetően nevezték később Odint holló-istennek is.

Forrás:
Hugin és Munin: Wikipedia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hugin_%C3%A9s_Munin

 Skandináv és Viking mitológia Szimbólumai:

Skandináv Mitológia Szimbólumok: https://skandinav-mitologia.hu/szimbolumok/

Viking szimbólumok: https://www.edax.hu/viking-szimbolumok-es-jelentesuk/

Viking szimbólumok, jelentés, eredet, funkciók, felhasználások és egyebek: https://www.postposmo.com/hu/simbolos-vikingos/

A viking mitológia legfontosabb szereplői: https://web.archive.org/web/20130529020114/http://metalista.web4.hu/cikk/a-viking-mitologia-legfontosabb-szereploi

Istenek a Skandináv Mitológiában:
http://lovagok.hu/kultura-es-szokasok/istenek-a-skandinav-mitologiaban

***

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr317932935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása