MAGYAR NYELV - legfőbb jellemzői - Grandpierre Atilla írása
2022. szeptember 14. írta: Mandala75

MAGYAR NYELV - legfőbb jellemzői - Grandpierre Atilla írása

A magyar nyelv legfőbb jellemzői:

– Egységlátó (holisztikus) világszemlélet,
– Egységes, következetes, átfogó és lényegkiemelő logikai rendszer,
– A magyar nyelv gyökrendszerre épül,
– A magyar szóbokrok természeti logikája,
– A magyar hangrendszer a leggazdagabbak közé tartozik.
– Képzőink páratlanul gazdagok: Egyik legértékesebb kincse a magyar nyelvnek képzőink gazdag bősége, mely az árnyalatok oly szivárványát képes megkülönböztetni, hogy annak párját más nyelvben nemigen találjuk.
– Igéink páratlan gyakorisága: Jellemző, hogy a magyar a helyváltoztatásra több, mint 1158 (ezerszázötvennyolc!) igét tud, addig az utána következő leggazdagabb európai, az olasz mindössze 26-ot.
– Szókincsünk rendkívüli gazdagsága: A magyar nyelv igen fejlett nyelv, a természet- és társadalomtudományok mindegyike művelhető anyanyelvi szinten; folyamatosan gazdagodik, alkot új kifejezéseket.

– Nyelvünk szemléletes képekre épül:
Mi a magyar nyelven keresztül képekben gondolkodunk, és ez a képies jelleg tanúskodik nyelvünk ősiségéről,

– Természetközpontú gondolkodás:
a magyar szóalkotás alapja a szóban kifejezni vágyott, külvilágban vagy belső világunkban lezajló természeti jelenség lényegének megragadása és hangalakba történő természetes, lényeghű átültetése (Ősi Hangtan),

Példa: ’érzés’ és ’rezgés’ szavunk azonos ’rez’ gyöke (vagy töve?), úgy tűnik, azt jelzi, hogy őseink, akik ezeket a szavakat megalkották, az érzésben is egyfajta rezgést érzékeltek. Lehet, hogy az érzés és a rezgés a valóságban is egylényegű?
Rezonál, rezgés, rezonancia, stb.

– A magyar szóalkotás természeti logikája:
szavaink felépítése, szóalkotásunk következetessége, értelme szorosan kapcsolódik a Természet logikájához, a hasonló szavak képzésében olyan összefüggések állnak fent, mint a Természetben. Példa: ’haj’ szavunk nemcsak azt fejezi ki, hogy a haj, természeténél fogva, hajlékony, hajlik, hajol, hanem azt is, hogy a haj a hajgumóból hajt ki, és miután kihajtott, ugyanúgy egyfajta héjat, külső réteget képez fejünkön, mint a kenyéren a kenyérhaj, a kenyérhéj.

FORRÁS:
Dr. Grandpierre Atilla: Nyelvünk jelentősége, jellemzői és páratlansága – 1. rész. , Megjelent: KAPU 2016.05, 45-48.
http://www.grandpierre.hu/site/2016/07/nyelvunk-jelentosege-jellemzoi-es-paratlansaga-1-resz-kapu-2016-05/

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4217931105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása