NÁDUDVARI FEKETE KERÁMIA (ie 6,000)
2022. szeptember 09. írta: Mandala75

NÁDUDVARI FEKETE KERÁMIA (ie 6,000)

NÁDUDVARI FEKETE KERÁMIA
A fazekasság kezdetét a neolitikumra, az időszámításunk előtti 7. évezred közepére teszik, ezen belül is a fekete edény készítése kb. 6000 éves. Egyszerre több kultúrában jelent meg egymástól függetlenül, és a döntő lökést a fazekaskorong feltalálása hozta a fejlődésben. Dél-Amerikától Európán át Ázsiáig fellelhetők ennek az ősi technikának az emlékei, Magyarországon és Kárpát Medencében is.
Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi mezőváros. Nevét az árterekben mindenhol előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Nádudvar a neolit kortól lakott település, neve elválaszthatatlan a fekete kerámiától. Számos család készítette és készíti a mai napig a népi cserépedényeket a településen.
szerkesztette: Haulik Beatrix
forrás: Ifj. Fazekas István - A nádudvari fazekasság
Forrás:
1_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr7517927563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása