Liszt - gazdálkodók - Harmóniában a Természettel
2022. augusztus 25. írta: Mandala75

Liszt - gazdálkodók - Harmóniában a Természettel

a föld-növény-állat-ember alkotta egyensúly

 

https://azonnali.hu/cikk/20220617_mikor-kezdtek-bolondnak-tartottak-oket-ma-messze-foldrol-is-mennek-egy-bakonyi-csaladhoz-lisztert?fbclid=IwAR1mfCfeBiYfQ6-xaQaj8xL8V28AipGOMv9L7NxShE7iKRTOtwZ4Kde5wms

Messze földről is járnak lisztet venni hozzájuk.

Palikné Anikó és Ferenc a Bakony lankáin gazdálkodnak egy 500 lelkes falu szélén több, mint tizenöt éve. Amikor az első gyermekük megfogant, átálltak ökológiai gazdálkodásra

Ma pedig már Walesből is jön magánvásárló a lisztjükért.

csak és kizárólag azokat a dolgokat juttatják ki a szántóra, amit egy XVIII. századi gazda kijuttatott.

Mit tudott ehhez felhasználni? Ami a közvetlen környezetében volt természetes anyag.

Nem kellett szaporítóanyagot (vetőmagot) vennie vagy műtrágyát és hormonokat, ahogyan rovarölőt, gyomírtót sem. Ehelyett a természettel összhangban, azzal együtt táplálta nagyon magas minőségű és beltartalmi értékű táplálékkal, növényi és állati élelemmel a családját.

A malmászat nem a malomban kezdődik, a liszt pedig nem a malomban születik, hanem a szántón. Ami a talajban van, ahol az a növény fejlődik, az fog beleépülni a növénybe. Nem mindegy, hogy természetes anyagokkal tápláljuk azt a növényt és elégítjük ki az igényeit, vagy vegyi úton. Hiszen hiába van egy jó malomrendszer, ha a növény olyan helyen született meg, ami nem természetes.

Kinek adják el?

Sajnos a hazai bio vagy ökológiai gazdálkodók 80-90 százaléka, nyugatra exportál... :( 

Azóta vannak új kezdeményezések:

Magyarországon -francia mintára- elkezdett szerveződni a gazda-molnár-pék értéklánc. Az újhullámos, kézműves pékek keresnek olyan gabonatermesztőket, akik a malmászatba is szívesen beletanulnának, és olyan búzából olyan őrlési technológiával készítenének lisztet, amiből ők nagyon jó minőségű kenyeret tudnak sütni. A pék pedig keresi azt, aki olyan lisztet készít, amiből jót tud sütni. Sok újhullámos pék külföldről tud vagy tudott eddig, megfelelő minőségű lisztet behozni. Ezen akarnak változtatni a gazda-molnár-pék hálózat kiépítésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6217916293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása