HUNOK A BRIT TRÓNON
2022. augusztus 10. írta: Mandala75

HUNOK A BRIT TRÓNON

 sarkanyos_zaszlo.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=DMPGZ5LBm9E

 Pártus szakállal ábrázolták.

 

Családja

Édesapja: II.  Ethelred (* 968; † 1016 ápr. 23.) és édesanyaj, northumbriai Elflaed második fia volt. Edmundnak egy bátyja (Ethelstan) és két öccse, Edred és Ecgbert volt. Anyja 996-ban meghalt, ami után apja még kétszer megházasodott. Ethelstan 1014-ben meghalt, így Edmund lett a trónörökös.

 

Uralkodói és katonai történet

II. Ethelred, hosszas betegség után 1016. április 23-án meghalt. A trónon őt második fia, a még életben lévő Edmund követte. A londoni nemesség körében nagyon csekély támogatásnak örvendhetett. Ezzel ellentétben a szigetet megszálló Knut nagy segítséget kapott a southamptoni nemességtől. Mikor Edmund erős seregeivel visszafoglalta Knuttól az 1015-ben elfoglalt Wesexet, a dán király megostromolta Londont. Edmund sikeresen védte a várat. Győzelme ellenére a harcok egészen október 18-áig folytatódtak, mikor az angol királyt Ashingdonban, az ashingdoni csatában elfogták, de nem ölték meg. Ezt a csatát követte egy megegyezés a két király között, mely alapján Edmund megtarthatta Wessexet, Knut pedig megszerezte a Temzétől északra fekvő területeket. Ráadásul megállapodtak, hogy ha egyikük meghal, a másikra száll a területe.

Halála

1016. november 26-án II. Edmund Oxfordban vagy Londonban meghalt, és az általa uralt területek Knutra szálltak, ki ekkor Anglia királya lett. Edmundot a Glastonburyi apátságban, Somersetben temették el.

Trónörökösök

Két örököse volt, Száműzött Eduárd (* 1016; † 1057 febr.) és Eadmund, mindketten Magyarországon kerestek menedéket.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6617905351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása