Az Árpád-ház eredetmondái
2022. augusztus 10. írta: Mandala75

Az Árpád-ház eredetmondái

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%81rp%C3%A1d-h%C3%A1z_eredetmond%C3%A1i

 

A Nimród-hagyomány

A Turul-ház alapítása. A legendák, az ősi krónikák és a szájhagyomány szerint az uralkodóház egészen Nimródig  (Ménróth, Nimrud) az Özönvíz utáni világ első királyáig vezethető vissza. Nimród híres vadász volt, és rendkívüli testi erőt tulajdonítottak neki, mágus pap király.

A csodaszarvas legendája

Hunor és Magyar a legenda szerint egy csodálatos szarvast üldözve elhagyják királyságukat, és új lakóhelyre, a Meotisz szigetére költöznek, mivel jól védhető, mocsár veszi körül és csak keskeny helyen lehet belé illetve kijutni belőle. Itt hosszú ideig laknak, „amíg a föld már nem bírhatja őket”, és elfoglalják a környező területeket.

A Csodaszarvas mondáját legszebben Arany János Rege a csodaszarvasról című költeményével idézhetjük.

Scytia meghódítása

Szkítia területe az 1. században

A Kézai-krónika szerint Hunur és Mogur népe amikor a mai Krím félszigeten megerősödött, Szövetségben a Dul klánnal elfoglalta Szkítiát (másként Scytia, ejtsd: szkűtyia) és 108 tartományra osztotta. Ezek a tartományok hadi szolgálattal tartoztak, mégpedig 10 ezer fegyverest kellett kiállítaniuk tartományonként.

Scythia országa egy területbe van ugyan foglalva, de uralkodásra nézve három országra, Baskar-, Dent- és Magyarországra oszlik. Száznyolcz tartománya van száznyolcz nemzetség miá, a mennyire osztották hajdan Hunor és Mogor fiai, midőn Scythiába berontottak. Mert száznyolcz nemzetségből áll a tiszta Magyarország, s nem többől, s ha tán hozzájok mások is csatlakoztak, azok idegenek, vagy foglyoktól eredtek. Mivel Hunortól és Mogortól a Meotis ingoványban minden jöttmenteken kivűl száznyolcz nemzetség származott volt.
– Kézai Simon

Atila

ATILA  (Ethele, Ethel, Etele, Etel), a hunok  vezére valószínűleg 385–388 között született Bendegúz fiaként, a Volga folyam táján. A személynév ugyanaz, mint a Volga régebbi neve (Etel, Etil, Atil). Ilyen értelemben találkozhatunk a szóval Etelköz kapcsán, amely két folyó közét jelenti, melyek közül egyik a Volga. A folyó a kiáradó hatalom gyakori jelképe

 VOLGA FOLYÓ

Eredeti magyar neve Etel vagy Atil lehetett: https://hu.wikipedia.org/wiki/Volga 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2017905323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása