Szkíta - Etruszk Királyok (Agathürsz Szkíták)
2022. augusztus 02. írta: Mandala75

Szkíta - Etruszk Királyok (Agathürsz Szkíták)

a Kárpát-medencéből kivándorló aga-thyrszek

Etruszk lovas szobor (Volterra múzeum, Olaszország)
   Etruszk rovásírás, amely megegyezik a Székely Magyar rovásírással. Alábbi képen: jelenleg ilyen pólókat árusítanak Volterra-ban a túristáknak, (Olaszország). Rovásírásos póló.etruszk_ing.jpgVolterra, Toszkana egyik legszebb etruszk alapítású városa: az etruszk Velat(e)ri. A város manapság „etruszk” mámorban úszik, a városi gimnáziumtól vagy a népművészeti és etruszk régészeti utánzatokat áruló boltoktól, a vendéglőig és a gépjárművezető-iskoláig, mind az „Etruschi” nevet viselik. Volterrában van egy „Museo degli Etruschi”, aminek hihetetlenül gazdag gyűjteménye a régészeti ásatások során előkerült és a feltárt etruszk sírokban talált

Róma első királyai az Etruszkok
i.e 616 - i.e. 510 között uralkodtak

Az Etruszk Civilizáció eredete mindig a Kárpát Medencére nyúlt vissza - állítják olasz régészeti professzorok. Szkíta agathyrszek (i.e. 6-4. század) „szkíta-magyar” műveltségi elemeket hoztak magukkal: lovas-kultúra, nagyállattartás, asszonyok egyenjogúsága, Anyaisten-kultusz, táltosok tudása és kurgános temetkezés. Ekkor lett a toszkánból etruszk.

Etruszk népcsoport név eredete = > Szkíták egyik ága: Agathürsz népcsoport -> az agathyrszek (aga-thyrsz = aga-törzs) , mely az idők folyamán módosult  Etruszk névvé.

Rómát Etruszk-ok alapítják. Az első királyok Etruszk-ok Róma élén, i.e 616 - i.e. 510 között uralkodtak:         https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai_Kir%C3%A1lys%C3%A1g#R%C3%B3ma_h%C3%A9t_kir%C3%A1lya                     

Az etruszk Tarquinius-dinasztia uralma történelmi tény: Róma az etruszk időszakban lépett át a mondák világából a történelmi időbe. A Tarquiniusok Róma előkelő nemzetségét alkották, e családból került ki a Római Királyság ötödik és hetedik királya: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tarquinia_gens 

Az Agathürsz Szkíták a Kárpát Medence, Erdély térségéből vándoroltak, Olasz földre. Lovas nyilas nép. Írása megegyezik a Székely magyar rovásírással.

Az agathyrszekről tudjuk, hogy régészetileg is igazoltan Erdélyben éltek, a középső és az alsó Maros mentén, egészen a Tiszáig, tehát a Hargitától, a Székelyföldtől nyugatra. Az i.e. 4. században – a régészeti anyag tanúsága szerint – az agathyrszek végképp eltűnnek Magyarországról. Nyomuk vész. Ugyanakkor i.e. (1200)-800-400-ban „ómagyarországi” Etrúriába és a Pó völgyébe történő kivándorlásokról számol be a régészet.

Mario Alinei „Ősi kapocs” című könyvében hasonló kirajzást feltételez a Kárpá-medencéből az észak- és közép-itáliai etruszk vidékekre. Ismeretes a Kárpát-medencei kisugárzás úgy az ősvillanovai (késői bronz-/ korai vaskor átmeneti szakaszában) mint a Villanova-kultúrára (vaskor), mikor végbemegy az etruszk vidékek „keletiesítése” (orientalization), és megjelenik itt is a kurgános temetkezés (i.e. 7. század). „Ekkor alakul a toszkán ’etruszkká’. (…) Az idevezető átalakulási folyamat igen gyors. (…) Ezekben a századokban a késő őstörténet törzsi közösségének átalakulása etruszk állammá rendkívül meghatározó a közép-itáliai területeken.” (Alinei, 2005)

Az etruszk kronológiáról olvashatunk Marcella Vasconi „Legenda degli etruschi (una civiltá spirituale, misteriosa)” című könyvében. Az olasz történésznő azt írja, hogy igazoltan etruszk jelenléttel az i.e. 8. század végétől, a 7. század elejétől lehet számolni. Ekkor kivirágzik az a különös és egyedülállóan gyönyörű, keleties jellegű etruszk civilizáció, és ez a folyamat robbanásszerűen, minden előzmény nélkül megy végbe.

 Etruszk Királyok Róma élén - Táblázat itt:
https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3mai_Kir%C3%A1lys%C3%A1g#R%C3%B3ma_h%C3%A9t_kir%C3%A1lya

Etruszk népről bővebben:

https://sandortimarukast.blogspot.com/2018/09/az-etruszk-rejtely.html

Video anyag. Riport az olasz régészeti professzorral, 9 perc:
https://www.youtube.com/watch?v=tC0Dedg42HY

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr4217896181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása