Szent Piroska (aug. 13) a Magyar Királyleány Bizánc Császárnéja
2022. augusztus 17. írta: Mandala75

Szent Piroska (aug. 13) a Magyar Királyleány Bizánc Császárnéja

emlekerem-sz_piroska.png A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben emlékérmet bocsátott ki Szent Piroska tiszteletére 

Szent Piroska

"Szent László Leánya Piroska. Bizánci császár felesége lett. Császárnőként, tettei alapján szentté avatták. Mind a mai napig a görög-keleti egyház legnagyobb női szentje:   https://turul.info/szentek/szentpiroska

Augusztus 13-án, Árpád-házi Szent Piroskára (1088. – 1134. augusztus 13.) Szent László magyar király és Adelhaid rheinfeldi hercegnő elsőszülött leányára emlékezik a katolikus-, a görög-katolikus- és az ortodox egyház, akit a Bizánci Birodalom legnagyobb, legszentebb, legtiszteltebb császárnéjaként tart számon a történelem.

Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. 

Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort, mely három templomot: a Mindenható Krisztus-, az Istenszülő (Métér Eleusza)-, és a Szent Mihály-templomokat, valamint két szerzetesi kolostort, idősotthont, kórházat, rokkantmenhelyet és árvaházat foglalt magában.

Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között.

Bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát a magyar szentek sorában is tisztelet övezi. 

https://felvidek.ma/2021/08/piroska-az-arpad-hazi-magyar-kiralylany-a-bizanci-tronon/

KÉP:

Szent Piroska Eiréne, férjével Komnénosz II. János császárral ajándékot ad a középen a Kisded Jézus tartó Madonnának (mozaik Hagia Sophia)

szent_piroska_eirene_ferjevel_komnenosz_ii_janos_csaszarral_ajandekot_ad_a_kozepen_a_kisded_jezus_tarto_madonnanak_mozaik_hagia_sophia.jpg

https://felvidek.ma/2021/08/piroska-az-arpad-hazi-magyar-kiralylany-a-bizanci-tronon/ 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr2717909809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása